Hvordan er betingelsen for å bli feit eller jo-jo effekt

20.03.2020

Det er å gå opp i vekt veldig fort etter at man har prøvd å slanke seg veldig overdrevet f.eks. med diett, trent for mye eller tatt medisin slik at vekten synker veldig fort og kroppen mister balansen.

Alle systemene og stoffskiftet i kroppen kan endres fantastisk og tilpasse seg måten man spiser på. Kroppen vil endre seg for å overleve når man slanker seg for lenge. Den vil samle så mye energi fra maten som mulig slik at den kan leve lenge.

Noen spiser mindre for å slanke seg, drikker bare vann og spiser bare frukt. Noen ganger spiser de brødskriver og slutter å spise kjøtt fordi de ønsker å få en pen kropp. Etter en stund blir de slankere, men de vet ikke at energibalansen i kroppen har endret seg. Celler i kroppen som mangler energi og næringsstoffer, ønsker veldig sterkt å skaffe seg disse. Man vil spise som før etter at man har oppnådd den vekten man ønsker. Men kroppen vil samle mer energi i fett enn tidligere. I tillegg kan stoffskiftet jobbe mindre enn tidligere. Derfor kan kroppen samle fett veldig raskt. Man spiser samme mat som tidligere, men man blir fetere enn tidligere.

Før man slanker seg, ser man pen ut. Men man vil få styggere kropp uten hofter fordi man slanker seg feil. Man trener mye, men det blir ikke bedre. Muskler blir borte mens man spiser mindre og at man kjenner veldig at kroppen mangler næringsstoffer. En metode som man kan leve, stoffskiftet i muskelmasse for å ha fornybar energi.

Så personer som er naturlig fete, har mer muskler og ser sterkere ut. De kan trene vanlig. Det er forskjellig fra personer som er fete på grunn av jo-jo effekt. Musklene blir forbrent til de har bare mykt kjøtt, fett og ikke har mye energi.

Hvordan er jo-jo effekt som man kan legge merke til selv

 • Fett med myk hud f.eks. myk hud under armene, stor myk mage og myk over hele kroppen
 • Øyne, hud, og negler er bleke. Noen har lite farge. Øyne er mørke og lepper er tørre.
 • Søvnig hele dagen, ofte trøtt, man blir veldig fort sliten når man bruker energi.
 • Trener mye, men blir ikke slankere.
 • Sulten hele tiden, har lyst til å drikke og spise mat som har mye energi f.eks. bakevarer, brus, dessert og hvitt brød.
 • Vekten fortsetter å øke selv om man spiser mindre.

Årsaker som fører til jo-jo effekt

 • Spiser sjelden frokost. Kroppen får ikke mat etter at man har sovet i 6 - 8 timer. Kroppen trenger mat etter at man har stått opp. Hvis kroppen ikke får gode næringsstoffer, cellene har lyst på og prøver å ta til seg hvitt mel og sukker i stedet for gode næringsstoffer. I kinesisk medisin tror de at frokost er hovedenergikilden til kroppen for å utføre aktiviteter gjennom hele dagen. Hvis kroppen ikke får frokost, vil kroppen tære på energireservene hele tiden. Kroppen blir veldig trøtt når den mister mye energi. Man blir søvnig hele dagen, lett trøtt, ikke frisk i hodet, svak, lett for å bli syk osv. I tillegg ønsker de å spise mat som har for mye energi f.eks. dessert, sukker og hvitt mel hele tiden. Så man kan ikke slanke seg fordi man ikke spiser frokost.
 • Drikker kaffe i stedet for frokost. Kaffe inneholder mye koffein som kan stimulere hjerte slik at det slår fortere og øker blodgjennomstrømningen. Den stimulerer leveren som raskere kan ta opp sukker i blodet slik at kroppen våkner og blir klar til å jobbe. Å stimulere kroppen med kaffe tar ofte ut energireserver (næringsstoffer i blodet). Til slutt vil det ikke være nok næringsstoffer i blodet til å ernære celler som kan mangle viktige næringsstoffer. Det vil samle mel og sukker i stedet slik at det blir mere fett i kroppen. Jo mer stimuli av kaffe, desto trøttere blir man. Kroppen vil ta til seg mer energi i form av fett, men den får ikke nok av den gode energien og man blir ofte søvnig.
 • Langvarig slankekurer er populært for personer som er veldig tålmodige med sult og matlyst. De spiser nok til bare å bekjempe litt av sulten. Noen spiser frukt over lang tid i stedet for annen mat. Det er bra den første uken fordi de går ned i vekt og næringsstoffene i blodet er fortsatt bra. Men langvarig slanking er ikke bra fordi blodet etter hvert vil få dårligere kvalitet. Fordøyelse og opptak av næringsstoffer trenger god blodkvalitet når de jobber. Derfor jobber de mindre når blodet er tomt, mens opptaket av fett fortsetter. De kan ikke slanke seg når de spiser så lite, men vil i stedet gå opp i vekt. De som slanker seg mye, kan bli fetere på grunn av jo-jo effekten.
 • Ta medisin som reduserer matlysten og stimulerer til å bruke mye av kroppens energireserver. Det kan virke avslappende og vi kjenner at vi er mette selv om kroppen mangler næring og har lyst på mat hele tiden. Etter at vi slutter å ta medisin, vil cellene stimulere oss til å spise mye, spesielt mat i den feite gruppen. Det blir vanskelig å være tålmodig fordi kroppen har lyst på mat hele tiden. Jo-jo effekten er veldig rask og farlig. Vi kan lese mer om slankemedisin inneholder farlige stoffer eller ei, og hvor mye kan man innta av stoffene uten at det er skadelig (Men det brukes ofte).
 • Sibutramine er et av virkestoffene i slankemedisin. Det kontrollerer stoffskiftet i kroppen, reduserer appetitten og forsterker metthetsfølelsen. Sibutramine forårsaker munntørrhet, tørr hals, hjertebank, hodepine, søvnløshet og forstoppelse. Det er vanlig å få høyt blodtrykk og hjertet slår fortere. Man kan dø av hjertestopp hvis man spiser mye av dette stoffet. Fenfluramine reduserer appetitten og er ganske lik Sibutramine. Men det kan påvirke hjerteventilen slik at man kan dø på grunn av hjertesykdom. Dexfenfluramine er et beroligende stoff som gjør at man ikke blir sulten i løpet av dagen. Man vil mangle næringsstoffer, ikke ha energi, kjede seg og lett bli sur. Man kan bli gal hvis man bruker det lenge. Phentermine kontrollerer sentralnervesystemet slik at man får mindre lyst på mat.
 • Skjoldbruskkjertelens hormoner hjelper til med å øke stoffskiftet i kroppen. Men den kan ødelegge proteiner i muskelen, gi hjertebank eller feil i hjerteslag. Noen slankemedisiner som skal hjelpe personer å slanke seg veldig raskt er vanndrivende for å redusere væskenivået i kroppen. Man vil se slank ut veldig raskt. Men det hjelper ikke til med å redusere kalorimengden i kroppen. Det kan bare redusere vannmengden. Kroppen vil miste viktige mineraler og komme i ubalanse slik at kroppen blir trøtt og sliten, hjertet slår feil og hjernen kan bli skadet. Til slutt vil man dø. Disse medisinene bør ikke brukes til å slanke seg. Avføringsmiddel for å øke hyppigheten og mengde avføring, hjelper til med å redusere vekten. Man føler seg slankere. Men man kan få diaré hvis man bruker mye, kroppen mister væskebalansen og mineraler, noe som er veldig farlig. Kroppen vil venne seg til disse medisinene hvis man bruker de over lang tid. Hvis man bruker like mye medisin som tidligere, vil virkningen avta. Dersom man ønsker å opprettholde mengden avføring, må man stadig ta større doser medisin. Avføringsmiddel kan brukes noen ganger, men ikke brukes til å slanke seg. Medisiner som reduserer mengden magesyre, kan heller ikke hjelpe til med å gå ned i vekt. Likevel kan de føre til at man får dårligere matlyst og mindre vondt i magen. Utskillelsen av magesaft kan bli feil hvis man bruker avføringsmiddel lenge. Propranolol som reduserer hjerteslagene, brukes vanligvis mot høyt blodtrykk og feil hjerteslag. Den ble brukt i slankemedisin for å redusere hjertebank, matlyst og skjoldbrusk hormoner. Men propranolol har også bivirkninger som f.eks. lett for å bli trøtt, sliten, sakte hjerteslag og lavt blodtrykk.

Hvordan unngå jo-jo effekten med Ayurvedic

Ayurvedic tenker at personer som sliter med jo-jo effekten, har færre gode næringsstoffer i kroppen. Det er mye sukker og fett i cellene og blodet som gjør at muskelmassen reduseres og stoffskiftet jobber dårligere. Derfor bør man spise sunnere og fylle opp cellene og blodet med viktige næringsstoffer. Man vil se friskere ut, munnen og tungen vil ikke være bleke, man får mere energi, kan stå opp uten hodepine og vil ikke føle sult så ofte. Etterpå kan man trene for å bygge opp musklene og forbrenne overflødig fett som er lagret i kroppen. Jo større muskelmasse man har, dess bedre blir stoffskiftet. Det blir også vanskeligere å bli fet fordi musklene trenger energi hele tiden.

De helbredende stadier er delt inn i 2 faser.

 • Fase 1 Fortsette å fylle opp cellene og blodet med næringsstoffer for å bli bedre i kroppen, samt ta opp mindre fett.
 • Fase 2 Brenne overflødig fett, øke muskelmassen for å endre stoffskiftet slik at det vil jobbe like bra som tidligere.

Fase 1 - Fylle næringsstoffer i 3 måneder.

Fordi cellene og blodet lenge har manglet næringsstoffer har cellene i kroppen etter hvert blitt vil svake og underernærte.

 • Fylle næringsstoffer i blodet som etterpå tranporteres via blodet videre inn i cellene. Velge energi fra mat som ikke trenger å bruke like mye energi til fordøyelse som mel og sukker for å tas opp i kropen, f.eks. spirulina, kokosolje, juice av korn og brun ris. De kan øke stoffskiftet i kroppen. For å øke kvaliteten på fordøyelsen og opptaket av næringsstoffer i cellene, kan man spise varme urter f.eks. ingefær, gurkemeie og sort pepper. Man kan spise dem 15 minutter før man spiser mat. Man kan spise probiotika (gode bakterier) for å forbedre fordøyelsen i tarmen. Det vil bedre kvaliteten på blodet som vil få nok næringsstoffer til cellene som skal bli sterke igjen. Den tar ca. 2 måneder og man bør jobbe og stresse mindre for å spare næringsstoffer i blodet og øke energireserven i kroppen. Det vil være tilstrekkelig for å reparere og restaurere cellene. Kroppen vil fremstille et anti-stress hormon som heter kortisol når man er stresset. Kortisol vil sende signaler til hjernen som stimulerer sulten og vil forberede energi som snart skal brukes. Det er vanlig å bruke energi fra karbohydrat først. Personer som er stresset, blir lettere avhengig av dessert og mel. Jo mere stresset man er, destro mere spiser man. Og jo mere man spiser, desto fetere blir man.
 • Man bør ikke trene så mye fordi det ikke er nok næringsstoffer ennå. Kroppen vil ta ut for mye energireserver og til slutt vil kroppen mangle næringsstoffer igjen. Man vil ikke bli slankere, men få mer og mer lyst på mel og sukker. Etter at man har trent, vil man bli veldig sulten. Derfor spiser man mye uten å være forsiktig med hva man spiser. Jo mere man trener, desto mere sulten blir man. Man vil bare bli fetere. Det er ikke nok muskler til å reparere og restaurere. Kroppen bruker mye energi når man trener mye og kroppen vil brenne muskler for å produsere energi. Så musklene som skal endre stoffskiftet, vil jobbe dårligere.
 • Man bør trene og bevege seg litt slik at man blir andpusten for å øke oksygenopptaket i blodet f.eks. gå ca. 30 minutter hver dag, armsving 15 minutter morgen og kveld, kinesisk boksing eller danse. Man kan også puste dypt rytmisk inn og ut.

Det er viktig for stoffskiftet at menneskets behov for oksygen blir oppfylt. Stoffskiftet vil bli dårlig hvis kroppen ikke får nok oksygen. Hvis man puster riktig, vil man få nok oksygen og stoffskiftet vil jobbe bedre, reparere og restaurere bra. Hvis man puster feil, puster kort, vil kroppen ikke få nok oksygen. Man blir lett sliten og kan ikke trene så mye. Fete personer puster kort og raskt fordi de ikke klarer å puste dypt og langt. Derfor blir det vanskeligere å reparere og restaurere.

 • Man bør ikke spise dessert eller drikke kaffe, brus, te og kaldt vann. Mat og drikke som inneholder mye sukker, har ikke så mye næringsstoffer og er bare fetende. Sukker gjør at blodet blir mer viskøst (seigt) slik at det blir vanskeligere å transportere næringsstoffer rundt i kroppen. Som et resultat av at cellene mangler næringsstoffer, blir det vanskeligere å fjerne avfallsstoffer fra kroppen. Det vil samles mye avfall i kroppen. Det kan også stimulere stoffskiftet i kroppen. Man vil bli fet hvis man drikker og spiser mye søtt over lang tid. Det øker også risikoen for diabetes, høyt blodtrykk og åreforkalkning. Man bør ikke spise mer enn 6 teskjeer sukker om dagen. Man bør gjenta og gjenta at man bare skal spise sunn mat. Kinesisk medisin forteller at man bør spise mat samme tid hver dag fordi kroppen vil endre å lage magesyren som passer når man spiser. Hvis man spiser mange ganger, kan magesyren jobbe dårlig. Det er bra at man spiser litt mat til frokost og lunsj. Man trenger ikke å spise så mye til middag. Man bør spise frokost som har mange næringsstoffer for å forberede kroppen på dagens aktiviteter og for at kroppen ikke skal bruke av energireservene. Spis mindre til lunsj og spis minst til middag. Ha fokus på grønnsaker og frukt, og ikke spis mat som er for vanskelig å fordøye.
 • Ikke legge seg etter kl. 23 slik at leveren kan jobbe bra. Leveren er det største organet i kroppen og har mye ansvaret for fordøyelsen av alt vi spiser. All mat, medisiner og mineraler vi spiser brytes ned av leveren. Det vil bli til mindre molekyler som kroppen kan bruke. Leveren lager også galle til å fordøye fett. Den er som et varehus som beholder energi, næringsstoffer og mineraler som kroppen kan bruke når den trenger. Leveren resirkulerer også gamle proteiner. Dette er viktig for å slanke seg veldig mye. Næringsstoffer skal f.eks. brukes til produsere energi, blod og muskler. Å bygge muskelmasse er avhengig av hvor sterk leveren er. Leveren kan reperere seg selv og den passer på døgnrytmen i kinesisk medisin. Kl. 1.00 - 3.00 treffer livsenergien leveren. Hvis man sover godt i den tiden, vil leveren reparere seg og restaurere seg med god kvalitet.
 • Ikke spise usunn mat fordi den har lavt innhold av næringsstoffer. I tillegg består den av mye mel, sukker, transfett, tilsetningsstoffer og konserveringsmidler. Dette vil skape problemer for fordøyelsen og avfallshåndteringen i kroppen.
 • Drikke romtemperert vann (ikke kaldt vann) i tilstrekkelig mengder hver dag. Det er 70% vann i kroppen, 92% i blodet, 75% i musklene og alle cellene har 60% vann. Hvis man mangler vann, vil blodet bli seigere og det blir vanskelig å ta opp næringsstoffer. Celler som mangler vann, vil prøve å beholde mye vann. Det kan føre til hevelser med vann. Å lage og reparere muskler, samt å skille ut avfallsstoffer blir vanskeligere.

Fase 2 - Brenne overflødig fett i 3 måneder.

Når celler får nok næringsstoffer, vil de ta opp mindre energi, mel og sukker. Kroppen vil bygge muskler igjen og det er en veldig viktig tid fordi kroppen vil tære på energilagrene. Det trengs mye erergi til å bygge muskler. Derfor bør man trene mye for å stimulere kroppen til å bygge muskler og det går bedre når man spiser urter og trener samtidig.

 1. Man må trene på en måte som kan hjelpe kroppen å bygge muskler. Kroppen trenger nok høye proteiner og andre næringsstoffer, og man kan f.eks. spise fullkorn (lett å fordøye), spirulina eller kollagen.
 2. Spise urter som hjelper stoffskiftet i kroppen f.eks. garcinia, pepper og safflower før frokost og middag.
 3. Spise Psyllium Husk eller søt basilikumfrø med varmt vann 30 minutter før lunsj fordi det kan ta opp vann og redusere opptaket av mel, sukker og fett. Dette gjør at kroppen skiller ut mere avfallsstoffer og kroppen blir ikke så varm fordi urtene forbedrer stoffskiftet.

Fase 2 - Atferdsendring

Trene stadig mer og fokuser på trening som bygger muskler. Mange sier at det er vekttrening som forbrenner mye energi som f.eks. løfting av vekter eller sin egen kroppsvekt. Man kan f.eks. gå i bratte bakker, ta knebøy og armhevinger.

Hvorfor trenger man å bygge muskler?

I dag er det vitenskapelig bevist at man bør drive med vekttrening når man slanker seg fordi vekttrening hjelper til med å øke stoffskiftet i kroppen. Det kan hjelpe til 48 timer etter at man har trent. Det betyr at kroppen forbrenner fett hele dagen og om natten når man sover. Kroppen er veldig flink til å tilpasse seg for å leve. Den vil ikke gi næringsstoffer til organ som ikke er brukt på lenge, fordi det er kaste bort næringsstoffer og energi. Men på den annen side, organ som bruker mye energi, vil forsette å reparere seg, lage og gjenopprette seg selv om man ikke bruker dem. Å reperere seg, lage og gjenopprette seg bruker mye energiserver hele tiden. Det er vanlig å bruke energi minimum 48 timer etter at muskelen sluttet å jobbe. Det betyr at stoffskiftet jobber hele tiden selv om man sitter eller sover. Kroppen bruker forsatt energi. Personer som har mye muskler, har godt stoffskifte. De kan spise mye uten å bli fete. Man må begynne å trene med å bruke de største musklene til små muskler, samt musklene på beina og hofte først. Man må trene ofte, men man må holde opp minimum 2 dager i uken for at musklene skal reparere og gjenopprette seg perfekt.

Forsiktig For mye vekttrening uten opphold, er ikke bra fordi musklene blir brukt for mye og ikke får nok næringsstoffer. Kroppen vil begynne å brenne muskler for å lage energi og muskelmassen vil bli redusert. I tillegg kan musklene bli skadet og kronisk trette.

Informasjone fra The Arokaya Clinic Bangkok