Man skal gjøre etter at man har stått opp

20.03.2020

Å drikke vann er ikke det første man skal gjøre etter at man har stått opp. Men det er det ikke så mange som vet.

Det er vanskelig å stå opp når det er kaldt. Folk i Bangkok forstår kanskje ikke det. Men hvis du bor nord i Thailand, vil du vite at varme er himmelen og kulde er helvete. Det er forskjell på om man har teppe over seg eller ikke. Akutt myokardinfarkt og hjernedød som følge av blodmangel inntreffer som oftest om morgen. En undersøkelse viste at ca. 70%-80% kardiovaskulær sykdom og cerebrovaskulær sykdom skjedde mellom kl. 6 og 10 om morgenen.

Vær OBS på dette om vinteren: Å stå opp eller å drikke vann er ikke det første du skal gjøre når du våkner.

Undersøkelser har vist at det er farligst like etter å ha stått opp for personer med hjertesykdom, akutt myokardinfarkt, høyt blodtrykk, skade på blodkar i hjernen.

Man står opp med engang etter at å ha sovet lenge og bruker energi, og nervesystemet blir brukt veldig brått. Men gamle mennesker som tilpasser seg saktere trenger lenger tid. Derfor får de høyt blodtrykk.

I tillegg er blodet tykt etter at man har sovet hele natta. Derfor kan man få blodpropp og ikke få nok blodtilførsel som kan medføre hjertesykdom og skade på blodkar.

Ifølge tradisjonell kinesisk medisin, skjer det en forandring av Yin Yang når man våkner.

Derfor bør personer som har hjertesykdom, høyt blodtrykk, diabetes, blodpropp, høyt kolesterol eller som er eldre enn 40 år, være forsiktige og ikke stå opp med engang etter å ha våknet.

1. Bruk 10 minutter for at kroppen skal våkne opp.

Lederen i Kinesisk medisininstitutt, kreft, dr. Wang Jer Min fortalte at han hadde rutiner som han måtte gjøre hver morgen. Disse metodene er basert på teorier og har en positiv effekt som alle andre også kan prøve.

1.1 Massere magen i 2 minutter

Han sa at han ikke ville stå opp med engang etter å ha våknet. I stedet masserte han magen slik at milt, galleblære og andre organer ble stimulert. Å massere magen ofte, vil gjøre at organene i magen jobber bedre.

Han fortalte at da hans farmor levde og hun hadde vondt i magen, gjorde han dette med henne. Hun ble bedre og sov godt hver natt. Derfor fortsatte han med dette, noen ganger 20-30 minutter før hun la seg. Hun levde til hun ble 99 år.

Slik masserer man

Plasser to hender oppe på brystet og masserer sakte til navle, opp og ned 20 ganger.

1.2 Akupunkturmassasje i 5 minutter

Han fortalte om at han hadde snakket med en gammel dame på 103 år som utførte akupunkturmassasje i 30 minutter før hun sto opp av sengen. Det er ikke vanskelig å gjennomføre for gamle mennesker som har god tid. Men for personer som må gå på jobb og ikke har så god tid, er det nok å massere bare 3 minutter på leddene, hender, albuer, bein og knær.

Slik masserer man

Bruk tommelen til å trykke på leddene, hender, albuer, bein og knær ca. ett minutt på hver side.

1.3 Bevege bekkenbunnsmuskulaturen i 3 minutter

Det er kortere dager om vinteren og lengre netter. Tradisjonell kinesisk medisin tror at å bevege bekkenbunnsmuskulaturen, kan øke Yin Yang.

Slik gjør man

Ligg på ryggen og spre beina i skulderbredde. Legg hendende ned langs siden av kroppen og slapp av. Fokuserer på bekkenbunnsmuskulaturen, gjør store og små bevegelser i 3 minutter.

2. Drikk ett glass vann for å stimulere sirkulasjonssystemet.

En søvnspesialist som heter Gao See Heng mente at det var veldig viktig å drikke ett glass vann om morgenen fordi det kan vekke kroppen og fortelle den at det er en ny dag.

Man mister ca. 450 ml. vann via urin, huden og pusten mens man sover om natten. Man mangler vann når man står opp. Å drikke vann om morgenen, kan kompensere for vesketap i løpet av natten.

Noen foretrekker å drikke kaldt vann om morgen fordi de tror det kan vekke kroppen. Men dette er feil fordi magesekken og tarmen er tom for mat på denne tiden. For varmt eller kaldt vann kan plage kroppen. Man bør derfor drikke vann med romtemperatur i stedet og varmt vann dersom det er kaldt.

Slik drikker man vann

Ta med varmt vann inn på soverommet. Man kan bruke termos hvis man ønsker å beholde vannet varmt. Drikk ett glass vann etter å ha utført punkt 1.

3. Slå på lyset i soverommet for å våkne øynene.

Hvis man ikke kan gjøre punkt 2 over, kan man slå på lyset. Man kan også dra fra gardiner og åpne vinduer for å slippe inn lys hvis det er fint vær. Man vil føle seg frisk.

Alle personer som har hjertesykdom, høyt blodtrykk, diabetes, blodpropp, høyt kolesterol eller er eldre enn 40 år, bør gjøre dette.